Werking van rioolreiniging

Rioolreiniging hoe werkt het ?

Een riool kan op verschillende manieren gereinigd worden de meest bekende zijn met een veer en door middel van hogedruk. Andere methoden zijn bijvoorbeeld met behulp van pigs, waarbij een soort raketvormige stop door het riool word geperst, en het reinigen met behulp van borstels aan flexibele stokken, deze manieren worden in nederland echter nooit toegepast. Men maakt wel gebruik van pigs voor het reinigen van persleidingen.

Hoe gaat dat nu in zijn werk? Allereerst het reinigen met behulp van veren, hierbij word een flexibele veer met de hand of met behulp van een machine door het riool gedraaid. Doordat de veer roterende bewegingen maakt, schraapt hij als het ware het vuil van de buiswand af. Aan het begin van de veer word meestal een aparte veerkop bevestigd, voor elk soort buis en verstopping kan dan gebruikt worden gemaakt van de meest geschikte veerkop.

Het gebruik van veren is beperkt tot de kleinere diameters, tot ongeveer 250 mm is het nog mogelijk om riolen met behulp van een veer te reinigen. Omdat de veer het vuil van de buiswand schraapt is het wel noodzakelijk om veel water door de buis te spoelen zodat het vuil getransporteerd wordt naar het hoofdriool.

Reinigen met behulp van hogedruk wordt door ons het meest toegepast, op deze manier word het riool met behulp van water onder hogedruk grondig gereinigd. Een hogedrukmachine zorgt ervoor dat het water met grote hoeveelheden onder hoge druk door een rubberen slang worden geperst. Aan het einde van de slang wordt door middel van schroefdraad een spuitkop bevestigd, deze spuitkop is voorzien van een aantal kleine gaatjes die zo geboord zijn dat ze op de buiswand richten.

Doordat deze gaatjes naar achteren zijn gericht zal het water naar achteren stralen, hierdoor ontstaat een soort voortstuwing als van een raket, waardoor de slang als het ware het riool ingetrokken word. Doordat het water met hogedruk tegen de buiswand aanspuit zal het vuil worden los gespoten, de grote hoeveelheid water zorgt hierbij voor het transport van het vuil. Net zoals bij de veren zijn er ook voor hogedruk verschillende spuitkoppen, speciale koppen die vooruit spuiten, roterende spuitkoppen, zandschoenen voor het verwijderen van grote hoevelheden zand en vibrerende spuitkoppen voor het los slaan van cement, kalk en roest. Speciaal voor wortels is er een wortelfrees die met behulp van roterende kettingen wortelschermen verwijdert.

Niet alleen de druk maar zeker net zo belangrijk is de hoeveelheid water wat door de hogedrukslang gaat, als men wil dat het riool goed gereinigd word dan is er ook een grote hoeveelheid water nodig om het vuil te transporteren, ter vergelijking de gemiddelde kärcher of huis- tuin- en keuken hogedruk geeft mischien wel 150 bar, maar heeft maar een water opbrengst van 10 of 15 liter per minuut. Onze hogedrukmachines hebben een capaciteit van 150 bar bij 100 liter per minuut of 200 bar bij 85 liter per minuut.
Onze grote combiwagen heeft zelfs een capaciteit van 407 liter per minuut bij een druk van 175 bar.
Hogedruk is voor leidingen kleiner dan milimeter minder geschikt omdat door de grote hoeveelheden water er snel wateroverlast zal ontstaan. Een hogedrukslang gaat ook minder gemakkelijk door bochten als een veer.