Hellingmeting

Een goed functionerend riool dient op afschot gelegd te worden. Verzakkingen in het riool kunnen zorgen voor verstoppingen en extra vervuiling in het riool doordat de doorstroming afgeremd word. Tijdens een inspectie is dit te zien aan het verschil in waterdiepte. Om het afschot van een riool goed in kaart te brengen is het mogelijk om dit na afloop van de inspectie met behulp van een rijdende camerawagen nauwkeurig op te meten. De camerawagen is uitgerust met een hellingshoeksensor welke na de inspectie, tijdens het achteruitrijden, informatie door kan geven over niveauverschil in het riool. Deze informatie wordt door de computer omgezet in een grafiek waarop het afschot en eventuele verzakkingen zichtbaar worden.

riool inspectie 125 mmVerzakkingen ontstaan vaak al bij de aanleg van een riool, radiale verplaatsingen en hoekverdraaiingen zijn hier vaak al een voorteken van. Ook gebeurt het vaak dat de ondergrond van het riool niet stabiel is, boomwortels en intensief gebruik van bovenliggend wegdek zijn ook veel voorkomende oorzaken van verzakkingen.

Aan de hand van een grafiek in de rapportage is overzichtelijk te zien welke strengen verzakt zijn, het bergingsverlies in de betreffende streng wordt ook weergegeven.