Doe het zelf tips

Doe het zelf tips, zelf ontstoppen van rioleringen.

Natuurlijk zal de gemiddelde Nederlander eerst zelf proberen om zijn riool te ontstoppen voordat hij de hulp inroept van een gespecialiseerd bedrijf. Speciaal voor deze creatieve doe-het-zelvers hebben wij een aantal tips en trucs op een rijtje gezet waarin wij aan zullen geven wat u zelf kunt doen om een verstopping te verhelpen. Mocht dit ondanks uw gemotiveerde inzet toch niet lukken dan kunt u altijd nog contact opnemen met de specialist.

Bel voor een afspraak 013-4551569

 

Afvoer van wastafel, keuken en/of vaatwasser.

Wanneer alleen de afvoer van een wasbak, de keuken en/of een aangesloten vaatwasser verstopt zit controleer dan eerst of er geen rotzooi in of onder het roostertje zit, indien dit het geval is kunt u het roostertje met een schroevendraaier los maken en het vuil verwijderen. Is dit niet het geval controleer dan of de sifon van de afvoerbuis niet verstopt zit. Veelal is dit gemakkelijk te controleren door het dopje onderaan de sifon los te draaien, met een schroevendraaier kunt u het vuil verwijderen.
Mocht ook dit niet lukken dan kunt u het beste de gehele sifon losdraaien waarbij u het beste als eerste de wartel kunt losdraaien die aan de wasbak vastzit en vervolgens de wartel voordat de buis de muur of grond ingaat. Op deze manier kunt u de sifon in zijn geheel verwijderen zodat u hem gemakkelijk kunt schoonmaken. Doe dit schoonmaken niet boven dezelfde wasbak want daar zit op het moment dus geen afvoer op aangesloten omdat u desbetreffende sifon verwijdert heeft.  Let bij het eventuele compleet uit elkaar halen van het sifon goed op de manier waarop deze in elkaar zat om problemen met het terugplaatsen te voorkomen. Kijk nadat u het sifon verwijdert heeft ook even met een zaklamp in de buis die de muur of grond ingaat, meestal kan ook deze gedemonteerd worden als hij overgaat op een grotere buis met een rubberen overgangsring of schuifmof.

Mocht na al deze inspanningen het probleem nog steeds niet verholpen zijn dan kunt u proberen om met een veer de leiding te ontstoppen, gebruik hiervoor bij voorkeur een veer van minimaal 6 en maximaal 10 mm doorsnede en breng deze met draaiende bewegingen in de buis waarbij u de veer steeds een paar centimeter op en neer beweegt zodoende dat al het vuil in de buis wordt los geschraapt. Nadat u de veer heeft gebruikt sluit u de wasbak opnieuw aan en laat u indien mogelijk heet water door de afvoer lopen om te contoleren of de afvoer nu wel wegloopt. Het kan voorkomen dat u met het veren de vervuiling wel losgemaakt heeft maar dat deze nu opgehoopt zit, dit is eventueel op te lossen door de wasbak vol te zetten en met een gootsteenontstopper (floeper) het water weg te persen. Houd hierbij wel rekening dat u de overloop van de wasbak dichthoud met een doekje zodat het water echt in de riolering geperst wordt.
Als ook dit niet wil lukken dan kunt u het beste een gespecialiseerd rioolreinigingsbedrijf inschakelen om het probleem te verhelpen.

 

Verstopte toilet beneden en of boven.

Wanneer uw toilet niet meer wegloopt, totaal vol blijft staan en alles in de woning loopt verder goed door dan zit er waarschijnlijk een verstopping in de zwanenhals van de toilet. Controleer eerst of er geen toiletblokje of verfrisser in de toiletpot is gevallen want dan zal deze klem zitten in de zwanenhals en veroorzaakt dit de verstopping. Is dit niet het geval dan zal de verstopping veelal worden veroorzaakt door een prop toiletpapier of maandverband. Deze laatste verstopping kunt u vaak eenvoudig zelf verhelpen door de toiletpot vol met water te zetten en vervolgens met een floeper het water door de zwanenhals te persen, ga hierbij een aantal keren krachtig met de floeper op en neer zodat de prop losgemaakt wordt en weg kan spoelen. Het is verstandig om hierna een aantal maal goed door te spoelen.

floeper
Als u geconstateerd heeft dat dit niet lukt of als u zeker weet dat er iets in de toiletpot gevallen is dan kunt u het beste de toilet demonteren om te kijken of u de vervuiling kunt verwijderen. De manier van demonteren van een toilet is afhankelijk van het soort toilet, staand of vrij hangend. Een staand toilet zit meestal met twee of vier schroeven vast aan de onderkant van de pot. Deze schroeven moeten worden losgedraaid. Vervolgens moet bekeken worden of dat het waterreservoir vast zit aan de toiletpot of dat er een losse stortbak is gemonteerd. Bij een vast waterreservoir dient de watertoevoer dichtgedraaid te worden en de koppeling tussen waterreservoir en kraan losgedraaid te worden, hierna kan het toilet in zijn geheel verwijderd worden. Bij een losse stortbak dient de aanvoerpijp tussen stortbak en toilet voorzichtig losgekoppeld te worden waarna alleen de toiletpot verwijderd hoeft te worden, de stortbak kan gewoon blijven hangen. In het geval van een hangend toilet moeten de twee bouten aan de onderkant van het toilet losgedraaid worden, gebruik hiervoor steeksleutel 19. Vaak zitten over de bouten plastic beschermkappen, deze kunnen met behulp van een schroevendraaier of tang voorzichtig losgemaakt worden. Nadat de twee bouten zijn losgedraaid kan de toiletpot van de muur gehaald worden, hiervoor hoeven geen kranen dichtgedraaid te worden aangezien de spoelbak afzonderlijk in de muur is ingebouwd. Als de toiletpot verwijderd is kan er gecontroleerd worden of dat deze vrij is van obstakels. Let bij het terugplaatsen van een hangende toilet altijd goed op de rubbers achter in de pot, deze moeten goed aansluiten op de buizen in de muur om lekkage te voorkomen.
Als u het toilet gedemonteerd heeft en u heeft geen verstopping kunnen verhelpen dan kunt u het beste een gespecialiseerd rioolreinigingsbedrijf inschakelen. Controleer nog even of het echt alleen om het toilet gaat of dat er meerdere aansluitingen verstopt zitten of borrelen. Wanneer u boven het toilet doorspoelt en beneden komt het water omhoog, of u spoelt beneden door en in de afvoer van de keuken borrelt het, dan is er sprake van een totale verstopping.