Voorkomen is beter dan genezen, Tips en trucs,
Een gemiddeld huishouden krijgt gemiddeld zo één keer in de tien jaar met een verstopt riool te maken, sommige huishoudens nooit maar daar tegenover ook een groot aantal dat jaarlijks last heeft van verstoppingen.
Veel voorkomende oorzaken zijn slecht aangelegde en verouderde rioolsystemen, wortelingroei, aankoeken van vet in het riool en een teveel aan toiletpapier.
Bent u een doe-het-zelver? Dan hebben wij een aantal goede adviezen en tips om zelf een verstopping te verhelpen… Klik hier om verder te gaan.
Het is niet altijd mogelijk om een verstopping te voorkomen maar er kan wel degelijk aan meegewerkt worden om het tot een minimum te beperken.
Hieronder volgt een opsomming van kleine wetenswaardigheden waar u zelf alvast rekening mee kunt gaan houden om problemen met uw riool te voorkomen, want voorkomen is beter dan genezen.
- Gebruik uw toilet of schrobput niet als afvalbak, dat wil zeggen dat er geen vetresten, etensresten, verfresten of andere soorten van afval in geloosd mogen worden. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren vergeet dan niet om alles vooral goed na te spoelen zodat het niet de kans krijgt om een verstopping te veroorzaken.
- Wees voorzichtig met het gebruik van teveel toiletpapier, een grote hoeveelheid toiletpapier in het toilet zal onherroepelijk zorgen voor een verstopping, ook hier geldt goed naspoelen met voldoende water. Mocht een toilet toch gaan verstoppen controleer dan eerst of alle andere voorzieningen nog wel goed weglopen bijvoorbeeld wasbakken, douche, bad en keuken. Als alleen de toilet verstopt zit is dit meestal veroorzaakt door een te grote hoeveelheid toiletpapier, probeer met een gootsteenontstopper (floeper) om de verstopping er doorheen te duwen, als dit lukt wederom goed naspoelen met voldoende water.
- Maandverband, tampons, luiers, natte doekjes enz. enz. Al deze producten staan hoog genoteerd in de lijst met oorzaken van verstoppingen, zorg voor een afvalbakje naast het toilet.
- Let op met toiletverfrissers, het gebeurt vaak dat een toiletverfrisser los schiet en in de toiletpot valt. Als u niets in de gaten heeft spoelt u het toilet door en verdwijnt de toiletverfrisser met als gevolg dat deze in de zwanenhals van het toilet blijft steken en zo op zijn beurt weer een verstopping veroorzaakt. Voor het verwijderen van een dergelijke toiletverfrisser zal de toiletpot gedemonteerd moeten worden.
- Doucheputjes en wasbakken raken vaak verstopt door haren die in het siffon blijven steken, dit is op een makkelijke manier te verhelpen door het siffon los te draaien en schoon te maken. Als bij de douche het siffon is weggewerkt kan deze dus ook niet schoongemaakt worden, probeer het in dit geval met de gootsteenontstopper (floeper). Als dit ook niet lukt kunt u het ook nog proberen met een waterstofzuiger, op deze manier wordt het siffon leeggezogen en verdwijnen dus ook de haren.
- Ga voorzichtig te werk met ontstoppingsmiddelen. Verkeerd gebruik kan de verstopping zelfs nog erger maken, houd u altijd aan de voorschriften zoals deze op de verpakking staan weergegeven. Veel ontstoppingsmiddelen zijn in de vorm van korrels, een te grote hoeveelheid kan schade aan de buizen veroorzaken of gaan kristalliseren zodat er een nog grotere verstopping ontstaat. Wij adviseren om het gebruik van deze middelen alleen ter voorkoming te gebruiken of indien een leiding nog niet helemaal verstopt zit. Gebruik het met beleid en ga nooit twee of meerdere producten in combinatie gebruiken omdat dit tot zeer heftige chemische reacties kan leiden, met als gevolg brandwonden of beschadigt sanitair.
- Zorg ervoor dat het emmertje altijd in het schrobputje blijft zitten, hij zit er niet voor niks. Behalve dat het een stankafsluiter is die hinderlijke geurtjes tegenhoud zorgt het emmertje er tevens voor dat er geen grote dingen in het riool terecht kunnen komen, immers als het emmertje weg is ontstaat er een grote open verbinding met het riool.
- Uitgedroogde siffons en emmertjes in schrobputten veroorzaken geuroverlast omdat er een open verbinding met het riool ontstaat. Vooral bij siffons en schrobputten waar weinig gebruik van wordt gemaakt bestaat de kans dat ze door verdampen uitdrogen, hierom is het aan te bevelen om deze af en toe te controleren en indien nodig even opnieuw te vullen met een beetje water.
- Vaatwasmachines en wasmachines zijn de grote boosdoeners indien een riool is dichtgeslibd met vet- en zeepresten. Het maakt niet uit of u gebruikt maakt van vloeibaar wasmiddel, tabletten of zeeppoeder er zullen altijd vet- en zeepresten door het riool gespoeld worden. Het afvalwater bevat zeepschuim (sipsop), water spoelt sneller weg dan de zeepresten met als gevolg dat de vet- en zeepresten gaan aankoeken aan de buiswand, na verloop van tijd zal de diameter dermate verminderd zijn dat er verstoppingen optreden. Indien vlak bij de wasmachine een wasbak aanwezig is dan is het aan te bevelen om met enkele regelmaat een grote hoeveelheid warm/heet water door het riool te spoelen. door de temperatuur zullen de vet- en zeepresten smelten en wegspoelen. Indien er toch een verstopping optreedt zit er meestal niks anders op dan professionele hulp in te schakelen.
- Wortelingroei ontstaat vaak bij oude rioolstelsels, vooral gresbuizen zijn hier zeer gevoelig voor. De wortel gaat niet door de buis maar komt door de verbinding van twee buizen in het riool terecht waar hij hele wortelschermen maakt. De functie van een boomwortel is om water op te nemen voor de groei van een boom, in een riool is altijd water aanwezig ook in de winter, de ideale plek dus voor boomwortels. De enige echte goede remedie voor dit probleem is vernieuwen maar als oplossing kan ook gekozen worden voor wortelfrezen.
- Verzakkingen in een rioolsysteem veroorzaken vaak verstoppingen, doordat het riool op een bepaalde plek iets hoger of lager ligt ontstaat op die plek een opeenhoping van water gevolgd door een bult waar dat water weer overheen moet. Voor het water is dit geen probleem, maar wat dacht u van toiletpapier en de grote boodschap? Deze blijven vaak steken op dit punt met een verstopping als gevolg. De beste oplossing is natuurlijk om de verzakking te verhelpen maar als dit niet lukt kan het wel helpen als u een regenafvoer aansluit zodat voldoende regenwater zorgt voor een betere spoeling. Als u weet dat u een paar dagen van huis bent is het ook aan te bevelen om voor uw vertrek even goed alle toiletten door te spoelen zodat al het toiletpapier naar het gemeenteriool wordt gespoeld.
- Bij zware regenbuien komt u er vaak pas achter dat u een verstopt riool heeft, er moet ineens teveel water door een riool wat al half of helemaal verstopt zit, in het ergste geval komt het water binnen omhoog omdat het nergens anders naar toe kan. Als bij hevige regenbuien het water binnen via de toiletpot of een putje omhoog komt kunt u het beste buiten een regenafvoer losmaken of afzagen, water zal altijd de weg van de minste weerstand kiezen en op het laagste punt uit het riool komen. Zorg er dus voor dat dit laagste punt buiten ligt, de regenafvoer dus.
- Blad op het dak of in de tuin kan via een regenafvoer of putje in het riool terecht komen, zorg ervoor dat uw regenafvoeren voorzien zijn van een korf om blad tegen te houden, en maak regelmatig dak en dakgoten schoon.
- Bewaar tekeningen van de riolering op een plek waar u ze gemakkelijk terug kunt vinden, dat spaart een hoop gezoek en graafwerk uit. Als er iets aan de riolering veranderd wordt maak daar dan ook een aantekening van op de bestaande riolering, foto’s zijn ook altijd makkelijk. Geef eventueel de plaats van een ontstoppingsstuk aan met een markering op de muur of stoeptegel.
- Indien er helemaal niks meer wegloopt, geen toiletten, wasbakken, putjes en andere afvoeren dan kan het goed zijn dat de verstopping bij de gemeente zit, probeer dit altijd eerst te onderzoeken want indien er een verstopping bij het gemeenteriool is komt de gemeente deze kosteloos ontstoppen.