Kalkfrezen

 Kalkfrezen

Kalkafzetting in riolen is een veel voorkomende oorzaak van verstoppingen. Doordat kalk zich aan de buiswand afzet wordt deze ruw en krijgt een kleinere binnendiameter. Toiletpapier, maandverband, tampons etc. blijven vaak hangen aan de ruwe buiswand zodat ze verstoppingen veroorzaken.

Ook gebeurt het vaak dat de kalklaag loslaat en de losse schalen in het riool ophopen en zo de doorgang belemmeren. De oorzaak van kalkafzetting is vaak niet te voorkomen, doordat leidingwater nou eenmaal kalk bevat (afhankelijk van de hardheid).

mini roterende kop frezen kalk rioolroterende spuitkop frezen kalk rioolpulsator kalkfrezen

Verwijderen van kalkafzetting is echter wel goed mogelijk zonder de leidingen te hoeven vervangen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, wij maken gebruik van speciale roterende spuitkoppen die met behulp van hogedruk in het riool worden gebracht. Behalve dat de spuitkoppen met hoge snelheid roteren hebben zij ook nog een pulserend effect, doordat het gewicht van het roterende gedeelte niet evenredig over de as is verdeeld gaat de spuitkop pulseren. Op deze manier wordt als het ware de kalk losgeslagen en vervolgens onder hogedruk weggespoeld.

kettingfrees kalkfrezen kettingfrees frezen kalkaanslag riolering

Op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor hogedruk of waar de spuitkop niet in het riool gebracht kan worden door bijvoorbeeld een grote hoeveelheid bochten, kan ook gebruik worden gemaakt van een elektrische verenmachine met een speciale kettongfrees. Deze flexibele frees is voorzien van 4 kettingen die allemaal voorzien zijn van nokken. Tijdens het inbrengen van de veer draait deze krachtig rond waardoor de kettingfrees de kalkaanslag kapotslaat en van de buiswand schraapt.

Door middel van rioolinspectie kan achteraf gecontroleerd worden of dat alle aanslag verwijderd is.

Behalve kalk kan op deze manier ook cement en betonsluier worden verwijderd.