Wortelfrezen

Wortelfrezen

Vooral in de oudere leidingen is wortel ingroei een veel voorkomend probleem, vooral gres en betonnen riolen zijn gevoelig voor het ingroeien van wortels. Openstaande buisverbindingen en foutief aangebrachte inlaten vormen openingen waardoor de wortels in het riool kunnen binnendringen. Vooral bij lange droge perioden gaan de wortels van bomen en planten op zoek naar water.

Doordat een riool altijd een constante temperatuur heeft en dat er bijna altijd water in aanwezig is, is dit een goede voedingsbron voor wortels.

wortelfrees wortel ingroei 

wortelingroei inlaat riolering

wortelingroei inlaat riolering

Indien de wortels eenmaal het riool zijn binnengedrongen zullen ze zeer snel groeien, de complexe wortelmassa zal zorgen voor verstoppingen doordat het toiletpapier zal tegenhouden.

Ook is het mogelijk dat de wortels er voor zorgen dat een buis gaat scheuren.

Als er sprake is van wortel ingroei in het riool kan deze door middel van een wortelfrees verwijderd worden. Bij het wortelfrezen word gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde roterende kettingfrees welke met behulp van hogedruk in het riool wordt gebracht.

De wortelfrees wordt aangesloten op een hogedrukslang , het water komt onder hoge druk aan bij de wortelfrees, een klein gedeelte van het water wordt gebruikt voor het transport van de frees, het water spuit achteruit waardoor de frees als ware net zoals een raket het riool ingaat. De rest van het water wordt gebruikt om de frees aan te drijven, door middel van een waterturbine gaat de frees roteren waardoor de kettingen met grote snelheid rond gaan draaien. De voorkant van de frees is voorzien van een scherpe punt om door de wortelmassa te dringen, eenmaal in de wortelmassa zullen de snel roterende kettingen er voor zorgen dat de wortels uit het riool gefreesd zullen worden.

Na afloop van het wortelfrezen kan met behulp van het draagbare inspectiesysteem gekeken worden of dat de wortels ook daadwerkelijk verdwenen zijn opdat de wortelfrees nog een keer gebruikt moet worden totdat de laatste resten van de wortels verwijderd zijn.

De wortelfrees wordt aangedreven door een hogedrukmachine van 200 Bar.